Ministrstvo za infrastrukturo je v obvestilu za javnost pozvalo prevozna podjetja, ki opravljajo mednarodne prevoze, da poskrbijo za pravočasno zamenjavo tahografov.

Slovenski cestni prevozniki, ki izvajajo mednarodne cestne prevoze, morajo do konca leta zamenjati približno 30.000 analognih in digitalnih tahografov s pametnimi tahografi druge generacije, ki imajo vgrajene dodatne funkcije.

 

ZAKONSKA PODLAGA

Banner Tahograf - ZAMENJAVA TAHOGRAFOVObveznost zamenjave izhaja iz evropskih uredb, zato odpade kakršnakoli verjetnost, da bo prišlo do spremembe predpisanih rokov za obvezno zamenjavo tahografov pri izvajanju mednarodnih prevozov oseb in blaga. Nova različica pametnega tahografa druge generacije, ki ima vgrajene dodatne funkcije, je uvedena z Izvedbeno uredbo (EU) 2016/799, ta pa je bila nazadnje dopolnjena z Izvedbeno Uredbo Komisije (EU) 2021/1228, ki se uporablja od 21. 8. 2023.

ROKI ZA ZAMENJAVO

Prevozna podjetja, ki opravljajo mednarodne prevoze, naj poskrbijo za pravočasno zamenjavo tahografov do konca 2024.

Tahograf 2 StoneridgeNa osnovi 3. člena Uredbe (ES) št 165/2014 morajo vsi izvajalci mednarodnih prevozov potnikov in blaga zamenjati tahografe in sicer:
analogni in digitalni tahograf najkasneje do 31. 12. 2024. Od 1. 1. 2025 je obvezna uporaba pametnega tahografa 2. generacije;
pametni tahograf 1. generacije najkasneje do 18. 8. 2025. Od 19. 8. 2025 je obvezna uporaba pametnega tahografa 2. generacije.

Uredbe določajo tudi, da je potrebno v primeru okvare pametnega tahografa prve generacije obvezno zamenjati tahograf s pametnim tahografom druge generacije, ne glede na to, kakšen prevoz se opravlja s tem vozilom.

Časovnica za uvedbo SMART 2 Tahocenter.si

S klikom na časovnico zgoraj si lahko shranite navodila v PDF obliki.
Potrebujete le časovnico v PDF obliki?

 

KJE OPRAVITI ZAMENJAVO TAHOGRAFA

Zamenjavo tahografa lahko izvedete v pooblaščeni delavnici za tahografe. Kakršnekoli vgradnje tahografov izven pooblaščenih delavnic niso dovoljene (so prepovedane). Pri zamenjavi tahografa vam bo pooblaščena tahografska delavnica izvedla tudi prepis podatkov iz obstoječega tahografa. S tem prepisom boste imeli urejene tudi evidence o izrabi delovnega časa voznika.